Patates nişastası, patates bitkisinin yumru kısmından üretilen bir tür gıda hammaddesidir.
Patates nişastasının özelliği, viskozitesinin yüksekliği ve jelleşme ısısının düşük olmasının yanı sıra jel çözeltisinin son ürüne renk ve parlaklık açısından etkilemeyecek oranda yarı saydam olmasıdır.
Patates nişastasında amiloz oranı %20-21 arasında, amilopektin oranı ise %79-80 arasında değişmektedir.
Patates nişastası başta gıda sektörü olmak üzere, çeşitli sektörlerde kalınlaştırıcı, yapıştırıcı, yapı düzenleyici ve bağlayıcı olarak kullanılmaktadır.
Kullanım Alanları
Unlu mamüller, pastacılık, et ürünleri, kuruyemiş, çerez, çorbalar, soslar ve ekmek mayası üretiminde kullanılır.