Buğday Nişastası

Buğday Nişastası

Buğday Nişasta

Buğday Nişasta

Buğday Nişastası, buğday unundan gluten dahi, proteinlerin çıkarılması ile elde edilir.
Doğal buğday nişastası, buğdaydan vital buğday glüteni elde edilirken yan ürün olarak üretilen bir nişasta çeşitidir. Aynı zamanda glütensiz buğday unu olarak da tanımlanabilir. Buğday ununda %70 oranında nişasta bulunur. Buğdayın glutenden sonra en önemli ikinci ekonomik ürünüdür.

Buğday nişastası üretimi mısıra göre daha azdır ve pahalıdır. Buğday nişastasında ortalama amiloz oranı %28 ve amilopektin oranı ise %72 dir. (Ortalama 1:2.6)

Jelleşme derecesi, diğer doğal nişastalar ile karşılaştırıldığında, doğal buğday nişastasının çok daha yüksek derecelerde jelleşmeye başladığı görülür. (80-85°C)

Buğday Nişastası Kullanım Alanları

Unlu Mamüller
Keklerde unun üçte biri yerine buğday nişastası kullanılır.
Kekin hacmini, Yumuşaklığını, Simetrik yapısını ve Yeme kalitesi arttırır. Kek hamurunun viskozitesini kontrol ederek, kekin yapısını geliştirir. Kremalı ürünlerde, kurabiyelerde buğday nişastası, genişliği ve kalınlığı kontrol ederek yapıyı sağlar.
Toz Karışımlar
Kek karışımlarında nemin kontrol edilmesini ve donut karışımlarında yumuşaklığın arttırılmasını sağlar.
Gofret hamuru ve pankek karışımlarında yayılmayı kontrol etmeyi sağlar.
Puding ve diğer toz tatlı karışımlarında yapının yumuşak olmasını sağlar.
Genel olarak tüm toz karışımların hacimli ve akışkan olmasını sağlarken, hassas kokuları kesinlikle maskelemez.
Konserve Ürünler & Soslar
Bebek mamalarında ürüne yumuşak bir kıvam verir.
Pudinglerde, yumuşak bir yapı oluşturularak ağızda hoş bir tat bırakır.
Salata soslarının yumuşak yapısını sağlarken, emülsiyonun stabilitesini de korur. Koyulaştırılmış soslara ve çorbalara, ısının hızlı bir şekilde nüfuz etmesini sağlarken, aromalarını geliştirir.
Kaplamalarda yapışmayı arttırır. Ürünlerin kızartma esnasında daha az yağ çekmesini sağlar.
Kahvaltı gevreklerinde ürünlerin kabarmasına ve parçaların çıtırlığına yardımcı olur